Mindfulness & lichaamsbewustzijn

Tijdens de Mindfulness training wordt er gewerkt aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn d.m.v. oefeningen zoals; de bodyscan, yoga, meditatie en het observeren van lichamelijke reacties op ervaringen in het dagelijkse leven.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een stevig zelfvertrouwen en een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn gaan vaak samen.
Door bewust aandacht te schenken aan jouw lichaam, word jij je meer bewust van allerlei gewaarwordingen, zoals gedachten, gevoelens en sensaties. Jouw lichaam liegt immers niet. Lichaamsbewustzijn ontwikkelen vereist tijd, aandacht en oefening.

Lichaamsbewustzijn is meer dan alleen het besef dat je armen en benen hebt, of dat je op een bepaalde manier loopt of zit. Met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn ben je in staat beter te luisteren naar de signalen en grenzen van jouw lichaam en geest. 

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Denk maar aan het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Wanneer je je fit en gezond voelt, zit je ook letterlijk goed in je vel. En als je somber of angstig bent, heb je vaak weinig energie. Deze wederzijdse beïnvloeding tussen lichaam en geest maakt dat het vergroten van jouw lichaamsbewustzijn erg nuttig kan zijn.